Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2009 23:55 - Ден 8 Румъния от Дева до Крайова
Автор: thrillean Категория: Хоби   
Прочетен: 6546 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 21.10.2009 01:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като се наспахме и подготвихме превозните средства, беше време да напуснем Унгария.  Мако е на приблизително 15 км. от румънската граница, но за този ден ни се очертаваха общо около 400, та за това към 8:30 бяхме готови да се изнесем.

image

Все пак не можахме да пропуснем унгарският Хот - Дог. Поне за да знаем никога вече да не си го поръчваме:)

image

image

image

По пътя към границата направихме няколко снимки за сбогом на някакво селце по пътя.
image

image

image

image

image
И ето ни на унгарско- румънската граница. От наблюдения установих, че за румънците Унгария е нещо като за нас - Гърция - удобно място да отскочиш за събота и неделя. Но допълнителният бонус, който уцелихме беше, че датата беше 01.08. и стотици унгарци, от своя страна, се бяха запътили с колите си към румънското и, разбира се, нашето черноморие. Това беше един от поводите да съм ужасно щастлива, че избрахме заобиколен път през Карпатите.
image

Влязохме в Румъния и гледката се промени.
image

image

Вярно, не се промени с много - отново църквите и старите крепости, макар и по - занемарени, отколкото в Унгария, но започнаха и да се появяват по- малко поддържаните пътища, а тук - таме стърчеше по някой паметник- ей така, колкото да напомня за миналото. Без графити.
image

image

image

image

image

image

image

image

Облаците над Карпатите ни постреснаха. Докато изминем 10-ина километра, времето от слънчево се превърна във влажно и мъгливо.
image

image

image

А ето това е румънският "Петрохан" - прохода "Петрошани", намиращ се на един от по - малко популярните маршрути по Е-79, точно на средата между Дева и Таргу Джуй. Завиждам даже и на румънците. Нашият Петрохан е второто най - перфектно OffRoad трасе след магистралата за Враца. Тук заварихме шестлентов път , пешеходна пътека на средата на прохода, табели и много добре запазен манастир. Православен.

image

Не знам откъде идва традицията на румънските "писани манастири", но те са изрисувани отвън, а не отвътре. Не знам за вас, но за мен това прави религията малко по- привлекателна. Не че нашите манастири не са красиви, напротив даже :)
image

image

image

image

image

image

image


image

image

image

image

image

image

image
И така, след кратка образователна разходка из двора на манастира си събрахме парцалките преди да ни е заплющял дъжда. За съжаление не успяхме да го изпреварим с много и , на слизане от Карпатите дрехите бяха започнали да залепват по нас - не от силен дъжд, а от влагата, която росеше от мъглата, предшестваща дъжда.
image

image

image


image

Този път бяхме избрали маршрут през местности, в които градовете са основно индустриални, а архитектурата доста клонеше към соц-а, но това првеше повече впечатление чак от другата страна на Карпатите. Изобщо, в северната част на Румъния архитектурата клони повече към западната, но когато минеш на юг, към България,всичко се променя.
image

image

image
Все пак се добрахме завидно сухи до Крайова. Оттук ни предстоеше пътят до ферибота Бекет - Оряхово утре.
image

image


Тагове:   Румъния,


Гласувай:
2



1. анонимен - Една държава с красива природа, но ...
21.10.2009 19:14
Една държава с красива природа, но не толкова красиви пътища, за жалост. Много интересно е описано!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thrillean
Категория: Хоби
Прочетен: 298349
Постинги: 24
Коментари: 160
Гласове: 1027
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031