Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 22:32 - Ден 5 - Братислава
Автор: thrillean Категория: Хоби   
Прочетен: 7438 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пристигаме в Братислава рано сутринта на 30.07.2009. Времето беше прекрасно и, въпреки че се объркахме и вместо в Словакия щяхме да влезем в Австрия, успешно достигнахме местоназначението. Макар и с навъртяни 50 км повече.

Братислава е стар град. Поради тази причина е и много объркан град. Строителството е започнало от Дунава и е продължило (напълно хаотично) към другите части на града. В резултат на това няма нито една права улица, нито един прав ъгъл, всъщност, в целия град. А освен това и, от мен да знаете, главните улици НЕ водят към центъра. Нито към забележителностите на града. Те просто ги обикалят и ние, застанали псувайки на главната пътна артерия на Братислава (след като я обиколихме 4 пъти), се чудехме как да влезем в проклетия град, който вече мразехме!

В града има мостове. Много мостове. Този на снимката е Новият мост. Строен е последен и се използва най-много. А това отгоре е "летяща чиния" - остатък от късносталинският барок, който съществува във всички страни от бившия соцлагер.

image


След хиляди препирни от типа "Защо зави тук?" и "Ти не ме учи как да карам!" успяхме да стигнем до нещо като център. Оставиме превоза на един платен паркинг (1 евро = половин час - кожодери) и тръгнахме да се разхождаме.

Хубавото на големите столици е, че сравнително лесно можеш да откриеш центъра дори и без табели и знаци. Ако си пеша. Намираш възможно най- тясната улица и тръгваш по нея. И така - ето я Братислава - града на бронзовите статуи, мимовете и църквите!

Братиславският замък - ремонтиращ се от две години, за съжаление.
image

image


Това е новият център на града. От него по малка и тясна "търговска улица" се стига до историческият център на Братислава.
image

image

image

А ето го и самият център...
image

image

image

Статуите са буквално на всеки ъгъл
image

imageimage

И имитациите на статуи :)
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image


Гледката откъм замъка
image



image


А това е макет на замъка, намиращ се в историческия музей, помещаващ се в замъка. Самият замък, както споменах, беше затворен, но пък входа за музея беше само 1 евро.

image

image

Короната на унгарските крале. Тя е единствената в света, на която кръста върху короната е наклонен на 60 градуса спрямо основата си.  Защо е така не знам.
image

image
Врата. От никъде за никъде.
image

Купола на най - голямата братиславска катедрала.
image

imageimage

image

А това е вътре в самата катедрала.за съжаление снимането беше разрешено само на първото ниво - на втория етаж има зала, в която е изложено националното съкровище, което беше прекрасно. Но дори и това, което снимах не е за изпускане:)

image

image

image

image

Съркоафаг. С мъртвеца вътре. Мощи на Словашки светец. Малко плашещо, но пък уникално красиво като изработка.
image

Дърворезбите на пейките бяха много детайлни .
image

image

image

image

image

image


image

image

image

image

image

Рицарска гробница
image

image

image


Ами това е. Не е много, но пък не е и малко, нали :)






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dorichela - Страхотен пост!! :) Чакаме и дру...
07.10.2009 23:54
Страхотен пост!! :) Чакаме и другите :)
цитирай
2. анонимен - Най-хубавото от Братислава си з...
08.10.2009 12:26
Най-хубавото от Братислава си забравил да споменеш: чист и спокоен град, без лудницата, стреса и манталитета на типичната балканска столица. Ако познаваш манталитета на германци, чехи и австрийци, ще ти направи впечатление, че словаците са много по-приветливи хора, които обаче са по-широко скроени от тях, но много по-рационални от нас...
цитирай
3. pilcho - наистина
08.10.2009 16:47
разкошен пост!
По-точно описание на града, в който живея, не бях чела! С глас се смях докато четях как сте обикаляли :))))) И аз, като тръгна на разходка, обикновено следвам големите улици и освен порутени сгради и стари тролеи, друго не успявам да разгледам!
Все пак виждам, че сте успяли да направите няколко тигела през стария център, бравос.
цитирай
4. thrillean - Мерси:)
08.10.2009 23:15
за положителните отзиви. За съжаление не можах да се сблъскам с манталитета на словаците- бях там само за няколко часа, което е прекалено недостатъчно за каквото и да е, освен да се загубиш, намериш, пообиколиш малко и пак да се загубиш в търсене на превозното си средство :)) Съдба. Все пак трябва да е и така- не може всичко да е идеално, дори и когато си в почивка :)
цитирай
5. pitagorid - Много красиво
13.10.2009 16:30
Харесвам такива пътеписи. И много се радвам, че има хора които пишат такива неща. Благодаря!
цитирай
6. thrillean - До Pitagorid
14.10.2009 10:55
И аз Ви благодаря, защото и Вашите разкази за пътувания са прекрасни и много добре може да се усети обстановката в съответната държава от тях. Чудесно е, че ги споделяте с нас :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thrillean
Категория: Хоби
Прочетен: 298306
Постинги: 24
Коментари: 160
Гласове: 1027
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031