Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2009 14:32 - Ден 3 - Унгария - Гьор
Автор: thrillean Категория: Хоби   
Прочетен: 11179 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 06.09.2009 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След като преспахме замалко, време беше да потеглим към крайната дестинация- Гьор, точно на другич край на Унгария и на около 100 километра от всичко, което си заслужава да се види – Будапеща, Братислава и Виена.

image

Сбогуване с Бухши
image

Самото пътуване до Гьор не беше интересно – движихме се само по магистрала – скучно за мен и изключително натоварено за тези, които караха. В Унгария има забрана тировете да се движат в почивни дни, затова Понеделник е най – натовареният ден. За сметка на това беше бързо. Тръгнахме около 9 и към 12:30 вече бяхме в Гьор, а разстоянието е около 300км.


image


image

image

След като се настанихме решихме да излезем и да поразгледаме града. Гьор е бил изключително производствен град допреди 10-ина години, но в момента е най- големия логистичен център на Унгария, поради близостта си с големите столици. Освен това предимството му е, че една нощувка там е около 2 пъти по – евтина, отколкото в другите градове, заради многото шофьори на камиони, които предпочитат да спят там.

Както ни разказаха, реставрацията на града е започнала през 70-те години на 20 век и е продължила до 1989. Все още стоят старите стени на града, крепостта и целият център, построен изцляло в стил Барок. В града е пълно с фонтани, а дори на градския площад водата извираше направо от плочките, а децата газеха в нея.

Градския съвет.
image
 
Кметството
image

image


Самото разстояние до центъра изминахме пеша, минавайки покрай малкото останали фабрики. В Гьор се произвежда най – известният унгарски ликьор, като и автомобилите AUDI TT и AUDI A3 Cabriolet.

Местна кръчма - ще познаете ли, че е такава, ако я няма рекламата с буренцето?
image


image

Местният символ е рибаря, седнал в своята лодка  в реката.
image

Това е заради трите реки, които преминават през града – Дунав, Раба и Рабка. Местното население дълго време се е прехранвало основно с риболов.

image

image

Смята се, че града съществува от около 5 в. Пр. Н. Е., откогато са данните за първото голямо поселище на това място. Най – старата съществуваща все още забележителност са руини на църква от 10в., до която е построена сравнително по-модерна базилика от 17в.

 
image
Фрагмент от статуята, пазеща базиликата
image

Цялата статуя. Мисля, че тази е една от малкото в целия свят, които изобразяват изгонването на Луцифер от Рая.
image

Друго много красиво място е площада със статуята на Кивота на Завета. Смята се, че тази статуя е построена, защото през 1683г. олтара на местната църква е бил осквернен от властите, издирващи престъпник, който се укривал в нея. За извинение управата, в лицето на Шарл III издигнала тази статуя
До площада се стига по тази улица.
image


Но пък си заслъжава да минеш по нея, за да видиш това!
image

image

И това!
image


Града е изключително цветен с безбройните си градини, паркове и статуи и си заслужава да се посети. Дори и да не е голям като Будапеща, нито спокоен, като Сегед, Гьор има огромен и незабравим чар.


Унгарския кондор - има го във всеки град.
image
Централния фонтан пред кметството.
image

Разни прозоречни украси   :)
image

image
Защо никой не беше спрял пред този знак???
image

Малко нощен Гьор.
image


image

image

image


След разказите ми за малките градове, на дневен ред идват големите. Утре сме в Будапеща - една от перлите на Дунава. Да знаете, неслучайно я наричат така:)


 



 




Тагове:   Унгария,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - Prekrasni snimki!
08.09.2009 13:51
Pozdravi,i vi pojelavam o6te po- ekzoti4ni eksurzii..V Ungaria posetix samo Budape6ta,drugi gradove ne sam posetila.Sega sam na valna--Afrika.Omagiosa me..
цитирай
2. jesusbg - Малка корекция
09.11.2009 20:50
Името на града се чете Дьор. Бил съм там и наистина е прекрасно. а пихте ли по бира в "Ромер"?
цитирай
3. thrillean - @jesusbg
10.11.2009 18:14
Много благодаря за поправката на произношението на града :) Аз научих за този град от българи, които са минавали от там и научих името му като "Гьор". А иначе, когато минавахме от границата към вътрешността на страната, имаше и табели, останали от едно време с надписи на латиница и кирилица на имената на населените места. Тогава чак разбрах, че "DESK",както се казваше едно от селцата, се чете като "ДЕЦКА"(спазвам правописа от табелата). Но всичко това няма особено значение, наистина рзбирам защо си кръстил блога си "Унгария", въпреки че описваш и други чудесни държави :)
Поздрави!
цитирай
4. анонимен - есен
07.09.2011 13:39
Прекрасен град е , наистина!
Влюбих се в архитектурата, спокойствието и невероятната му атмосфера. Аз пък се влюбих в едни подскачащи фонтанчета, които ги няма тук на снимката, но цяла вечер след това мислих за човека,изобретил водната им хореография.Само човек докоснал се до град Гьор, може да разбере за какво става дума.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thrillean
Категория: Хоби
Прочетен: 298336
Постинги: 24
Коментари: 160
Гласове: 1027
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031